
Witamina D
Witamina D 50µg numerem 1 w Skandynawii!
Niewielki niedobór witaminy D3 jest coraz powszechniejszym zjawiskiem w całej Europie, również w Polsce. Nawet mimo tego, że ludzki organizm jest w stanie wytwarzać witaminę D przez skórę, dzięki promieniom słonecznym (UVB). Istnieją jednak różne sposoby dostarczania witaminy D do organizmu, a mianowicie odpowiednia dieta lub suplementy diety.
Zaleca się mierzenie poziomu witaminy D we krwi poprzez badanie stężenia metabolitu 25(OH)D3 (kalcyfediol). Jeśli wartości wykażą obecność poniżej 50 nmol/L mamy wtedy do czynienia z niedoborem witaminy D3. Zalecana wartość stężenia wynosi między 75 a 150 nmol/L.
Kapsułki z witaminą D Str Nordic zawierają 50 mikrogramów witaminy D3, co jest zalecaną dawką dla utrzymania odpowiednich wyników badań krwi.
Szersze działanie biologiczne witaminy D3
Witamina D dzieli się na wiele różnych rodzajów. Najpopularniejszymi są ergokalcyferol (witamina D2) oraz cholekalcyferol (witamina D3). Kiedyś przypuszczano, że mają one identyczne działanie biologiczne. Jednak nowe badania wykazały, że witamina D3 charakteryzuje się o wiele szerszym działaniem w naszym organizmie.
Jedna z najczęściej występujących postaci witaminy D to właśnie cholekalcyferol, wytwarzany z pomocą naszej skóry wystawionej na promieniowanie słoneczne. Należy jednak pamiętać, że cholekalcyferol obecny jest też w tłustych rybach i tranie.
Witamina D reguluje wchłanianie wapnia
Witamina D jest ważna dla metabolizmu wapnia w organizmie. Reguluje wchłanianie wapnia i fosforu w jelitach, w celu ponownego wchłaniania w nerkach i magazynowania minerałów w układzie szkieletowym. Dlatego tak ważne jest, aby utrzymać optymalne stężenie wapnia we krwi. Niedobór witaminy D może przyczynić się do utraty masy kostnej, co może prowadzić do osteoporozy i ryzyka złamań kości. Ostatnie badania wykazały, że niedobór u nastolatków może nasilać proces magazynowania tłuszczu w organizmie i osłabienia mięśni. Tak więc należy zaopatrzyć się w dodatkową dawkę witaminy D zimą, gdy słońca jest mniej. Jeśli w twojej diecie jest mało ryb i nie stosujesz tranu to idealnym rozwiązaniem będzie suplementacja witaminy D. Tyczy się to zwłaszcza dzieci i młodzieży, ale także osób starszych.
Występowanie witaminy D:
Witamina D3 (Cholekalcyferol) występuje w niektórych produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, a witamina D2 (Ergokalcyferol) m.in. w grzybach. Należy jednak pamiętać, że najważniejszym źródłem witaminy D jest światło słoneczne podczas syntezy skórnej:
- promieniowanie słoneczne na naszej skórze
- tłuste ryby (makrela, pstrąg, łosoś, śledź), a także kawior i wątróbki rybne
- masło oraz mleko z dodatkiem witaminy D
- również wszystkie rodzaje tranu zawierają witaminę D, będąc jednocześnie jej najważniejszymi (wraz ze promieniami słonecznymi i suplementami diety) źródłami.
Zawartość zalecanej dziennej dawki w 1 kapsułce:
Witamina D3
50 µg
Witamina D3
50 µg
Kilka faktów o witaminie D:
- przyczynia się do prawidłowego wchłaniania oraz wykorzystywania wapnia i fosforu w organizmie
- wyrównuje poziom wapnia we krwi
- bierze udział w kształtowaniu się zębów i kości
- wspomaga organizm w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
- wzmacnia układ odpornościowi człowieka
- wpływa na prawidłowe procesy podziału komórek ciała